Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Energiezuinig bouwen en verbouwen

Bent u van plan om te bouwen of te verbouwen? Let er dan op dat u duurzame en energiezuinige materialen gebruikt. U haalt er niet alleen uw energiefactuur mee naar omlaag, u bewijst er het milieu eveneens een dienst mee.

Voordelen 

Energiebewust bouwen en renoveren biedt tal van voordelen.

 • Uw woning heeft een hogere marktwaarde: 
  hou er rekening mee dat vanaf 2006 er voor elke nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement een energieprestatiecertificaat bouw moet uitgereikt worden.
  Dit certificaat geeft een beeld van het energieverbruik van de woning ten opzichte van vergelijkbare woningen of appartementen. Vanaf 1 november 2008 dient bij de verkoop van een woning en vanaf 1 januari 2009 bij de verhuur van een bestaande woning of appartement een energieprestatiecertificaat afgeleverd te worden.
 • Recht op vermindering van de onroerende voorheffing: 
  indien u na 1 januari 2008 een energiezuinige nieuwbouwwoning heeft geplaatst, waarvoor een energieprestatiecertificaat bouw werd afgeleverd, kan u vanaf aanslagjaar 2009 in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing. Deze korting bedraagt 20% van de jaarlijkse onroerende voorheffing voor woongebouwen met een E-peil van E60 of lager en 40% voor woongebouwen met een E-peil van E40 of lager. De vermindering is geldig gedurende 10 jaar. Indien u reeds over een energieprestatiecertificaat bouw beschikte voor 1 januari 2008 (met een E-peil onder E40 of E60), vangt de termijn van 10 jaar eveneens pas aan vanaf aanslagjaar 2009.
 • Beter voor het milieu:
  wie energiezuining bouwt of verbouwt draagt bij tot een beter leefmilieu. Door minder energie te gebruiken om een woning te verwarmen en te voorzien van warm water vermindert men de hoeveelheid rookgassen die in de lucht worden geblazen.
 • Meer comfort in een gezonde woning: 
  door de vervuilde, vochtige lucht naar buiten af te voeren en voldoende verse lucht binnen te brengen in een woning, schept u een gezonde binnenomgeving met meer comfort.
 • Lagere energiefactuur: 
  door te investeren in duurzame, energiebesparende maatregelen haalt u de energiefactuur naar beneden.

Meer informatie

www.energiesparen.be