Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Mountainbikenetwerk Zuid-Oost-Vlaanderen

Het mountainbikenetwerk Zuid-Oost-Vlaanderen is een permanent bewegwijzerd traject van maar liefst 490 km. Het loopt langs het natuurschoon van de heuvelachtige Vlaamse Ardennen, door een aantal mooie bossen, langs rustige landwegen en pittoreske plaatsen en door natuurgebieden. Het netwerk is vooral bedoeld voor recreanten van alle leeftijden, maar zeker voor de echte mountainbiker is dit netwerk, met enkele flinke kuitenbijters uit de Ronde van Vlaanderen, een waar genot. 

 

Het basisconcept van het netwerk bestaat uit de 10 permanente mountainbikeroutes van Aalst (58 km), Denderleeuw (34 km), Erpe-Mere (38 km), Geraardsbergen (35 km), Haaltert (30 km), Herzele (44 km), Lede (44 km), Lierde, Ninove (56 km), Sint-Lievens-Houtem (35 km) en Zottegem (47 km). Die zijn met elkaar gelinkt door rechtstreekse verbindingen of connectieroutes.

Connecties

De ontwikkeling van de nieuwe verbindingstrajecten tussen de verschillende lokale permanente mountainbikeroutes vormen het nieuwe netwerk. Zo werd de rode lus van Aalst bijvoorbeeld verbonden met de groene lus van Denderleeuw (2 km), de blauwe lus van Denderleeuw met de rode lus van Haaltert (0,9 km) en vanuit Haaltert kan men via de blauwe lus van Denderleeuw de verbinding maken met de groene lus van Ninove (6,3 km).

 

Het netwerk Zuid-Oost-Vlaanderen wordt nog aantrekkelijker door een uitbreiding van connecties met de mountainbikeroutes buiten de regio- en zelfs buiten de provinciegrenzen. Zo werden connecties ontwikkeld vanuit Aalst naar de aangrenzende mountainbikeroutes van Affligem, Lebbeke en Asse en vanuit Denderleeuw naar de aangrenzende mountainbikeroute van Affligem. 

Bewegwijzering

De lussen bestaan uit gemiddeld 65% off-road paden met een aantal uitdagende hellingen en technische trajecten. Deze zijn tevens beschikbaar als GPS-track. De bewegwijzering is dezelfde als bij de overige permanente routes: een plaatje met een driehoek op 2 wielen. De kleur van de driehoek is afhankelijk van de routekleur. De gele pijltjes geven een connectie of inrijroute aan.

 

Daarnaast zijn er ook netwerkborden en verbindingsborden. Aan elke startplaats werd een netwerkbord geplaatst met een kaart van het volledige netwerk en informatie over o.a. afstanden per gemeente per lus, de moeilijkheidsgraad, gedragsregels, meldpunten en de contactgegevens voor de GPS-track.

Voorzieningen

Aan alle startplaatsen in de elf betrokken gemeenten zijn de nodige voorzieningen zoals parking, kleedkamers, douche, afspuitinstallatie en drankgelegenheid aanwezig. 

Netwerkkaarten

Om de mountainbikers optimaal te voorzien van cartografisch materiaal, worden er gedetailleerde, vochtbestendige en geplastificeerde netwerkkaarten te koop aangeboden. 

Deze kaarten bevatten ook informatieve gegevens zoals meldpunten voor klachten en opmerkingen, MTB-huurpunten, GPS-downloadgegevens en de basisgegevens m.b.t. de lussen (moeilijkheidsgraad, lengte, % verhard en onverhard,...). 

De netwerkkaart is te koop in 't Kasteeltje en in sportzaal Ottoy. 

Meer info

Provincie Oost-Vlaanderen, dienst Sport:

Huis van de Sport - Zuiderlaan 13 te 9000 Gent

Tel. 09 243 12 44

Mail philippe.van.de.velde@oost-vlaanderen.be 

http://www.oost-vlaanderen.be/public/cultuur_vrijetijd/sport/mountainbike/index.cfm  

 

Het Mountainbikenetwerk Zuid-Oost-Vlaanderen is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, Bloso, de Interlokale Vereniging Regiosportdienst Zuid-Oost-Vlaanderen en de aangesloten steden en gemeenten. 

 

Wenst u meer informatie?
 • Dienst Sport
  Stationsstraat 7
  9470 Denderleeuw
  Tel. 053 645 402
  Fax 053 684 711
  e-mail
  openingsuren