Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Trage Wegen

Doorheen onze gemeente lopen heel wat trage wegen die in de loop der jaren vergeten of gewoon niet gekend zijn bij vele inwoners. Toch nemen deze wegen steeds meer aan belang toe. Daarom gaan we ons volledige grondgebied systematisch in kaart brengen zodat werk kan gemaakt worden van een beleidsmatige aanpak.

Wat zijn trage wegen?

'Trage wegen', het is een relatief nieuwe term die in het leven werd geroepen om het oude begrip 'buurtweg' aanzienlijk te kunnen verruimen.


Het zijn wegen die bedoeld of geschikt zijn voor het niet-gemotoriseerd verkeer. Daarom zijn ze uiterst geschikt voor zwakke weggebruikers en spelen ze een belangrijke rol in het stimuleren van duurzame verplaatsingen binnen de gemeente.

Een voorbeeld is de schoolbereikbaarheidskaart. Deze kaart brengt veilige woon-school routes in kaart en maakt daarbij gebruik van zogenaamde trage wegen.

Beleidsmatige aanpak

Midden 2014 startte de gemeente samen met de vzw Trage Wegen en een groep lokale vrijwilligers met de inventarisatie van het eerste deel van ons grondgebied. Alle bestaande en recent verdwenen kerkpaden, voet- en veldwegen van Iddergem werden in kaart gebracht. De resultaten werden omgezet in een beleidsplan met een visie op de ontwikkeling van het lokale trage wegennetwerk voor Iddergem.

 

Het vervolgtraject voor het tweede gedeelte van ons grondgebied, Welle, zal in 2015 worden verder gezet.

 

Nadien volgt ook Denderleeuw zelf, zodat we systematisch komen tot de inventarisatie van alle trage wegen en het voeren van een beleidsmatige aanpak ervan voor ons volledige grondgebied.

Documenten

 

Wenst u meer informatie?
 • Dienst Leefomgeving
  Alfons De Cockstraat 1
  9470 Denderleeuw
  Tel. 053 640 630
  Fax 053 680 748
  e-mail
  openingsuren
 • Dienst Mobiliteit
  Alfons De Cockstraat 1
  9470 Denderleeuw
  Tel. 053 640 655
  Fax 053 680 748
  e-mail
  openingsuren
Verwante pagina's