Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Brandweer

Logo Hulpverleningszone Zuid-OostDenderleeuw maakt samen met Aalst, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Laarne, Lede, Lierde, Ninove, Wetteren en Wichelen, deel uit van de hulpverleningszone Zuid-Oost. Dag en nacht staan meer dan 500 ambulanciers en brandweerlieden paraat om in noodsituaties op te treden. 

Contacteer

 • Voor dringende gevallen belt u het noodnummer 112.

Opdrachten van de hulpverleningszones

Het blussen van branden is de meest gekende opdracht. Van enorm belang is ook de preventieve taak. De hulpverleningszone stelt preventie- en interventieplannen op en kan om advies gevraagd worden bij bouwaanvragen (nieuwbouw en/of verbouwingswerken), milieuvergunningsaanvragen, de organisatie van festiviteiten, concerten, vuurwerk en andere evenementen die een verhoogd brandrisico met zich meebrengen.

 

De verschillende opdrachten van de hulpverleningszones zijn opgesomd in het Koninklijk Besluit van 10 juni 2014 tot bepaling van de opdrachten en taken van civiele veiligheid uitgevoerd door de hulpverleningszones en de operationele eenheden van de Civiele Bescherming.

Echte noodinterventies zijn gratis

Bel steeds de hulpdiensten op het nummer 112 bij brand of andere incidenten! Die dienstverlening blijft gratis. 


Het gaat om:

 • de interventies betreffende de bestrijding van brand en ontploffing;
 • de technische hulpverleningswerkzaamheden, op voorwaarde dat het gaat om een noodoproep om mensen te beschermen of te redden;
 • bestrijding van de rampspoedige gebeurtenissen en de catastrofen;
 • de coördinatie van de hulpverleningsoperaties;
 • de internationale opdrachten van civiele bescherming, uitgezonderd de opdrachten inzake de bestrijding tegen vervuiling;
 • de drinkwaterbevoorrading rechtstreeks aan de burger, in geval van een vrij ernstig watertekort of van een watertekort dat een omvangrijk gebied treft;
 • de waarschuwing aan de bevolking;
 • de interventie naar aanleiding van een loos alarm.

Voor welke interventies moet u betalen?

We staan er niet altijd bij stil wat de brandweer allemaal voor ons doet. Brandweerlui blussen niet alleen branden, maar rukken ook uit bij incidenten zoals wateroverlast, het vernietigen van wespennesten of het wegnemen van een loshangende dakgoot die op de openbare weg dreigt te vallen. Ze staan dus altijd klaar voor onze veiligheid, dag en nacht. Ook als je een bouwvergunning indient, komt er soms een advies van de brandweer bij te pas.

 

Let wel, voor sommige interventies moet u betalen. Niet prettig, wel nodig… De tarieven gelden voor de hele hulpverleningszone Zuid-Oost en zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk preventiebeleid en retributiereglement.

 

Een aantal voorbeelden zijn:

 • het wegnemen of beveiligen van een antenne, dakgoot, afsluiting, gevelelement, boom… die op de openbare weg dreigt te vallen (gratis bij stormweer of noodweer zoals aangekondigd in de berichtgeving van het KMI tenzij in geval van kennelijk slecht onderhoud);
 • het onschadelijk maken of verdelgen van wespennesten en uitschakelen alarmsystemen;
 • een falend technisch alarm van automatische branddetectiesystemen;
 • het redden van huisdieren en landbouwhuisdieren;
 • adviesverlening en controlebezoeken inzake brandpreventie.

Klik op onderstaande knop en doe meteen uw aanvraag op het e-loket van de Hulpverleningszone Zuid-Oost:

Ga naar het e-loket

 

Sommige van deze betalende interventies kan u voorkomen. Heeft u bijvoorbeeld een automatisch branddetectiesysteem, laat dit dan jaarlijks nazien. Kijk uw huis en gebouw goed na zodat geen loshangende stukken op de openbare weg kunnen vallen. Zo kan u zelf leed en schade voorkomen. 

Meer info

Zonehuis van hulpverleningszone Zuid-Oost : 

Keizersplein 44, 9300 Aalst

053 60 76 10

info@zonezuidoost.be

https://zuid-oost.hulpverleningszone.be/