Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Onthaal, inburgering en integratie

Als nieuwkomer in Vlaanderen krijg je de kans om Nederlands te leren en vele dingen over de Vlaamse samenleving te weten te komen. Volgens het decreet betreffende het inburgeringsbeleid (28 februari 2003) en het uitvoeringsbesluit daaromtrent (30 januari 2004) bent je verplicht om een inburgeringstraject te volgen.


Onthaal

 

Als nieuwe inwoner in de gemeente Denderleeuw kan je aan ons onthaal in het administratief centrum een 'onthaaltas' krijgen. Daarin vind je heel wat interessante info die je op weg kan helpen om Denderleeuw te ontdekken en beter te leren kennen.

 

 

Inburgering


'Inburgeraars' zijn alle personen van 18 jaar of ouder die volgens het inburgeringsdecreet recht hebben op een inburgeringstraject. Een deel van deze personen is bovendien verplicht om een inburgeringstraject te volgen. De regels hiervoor zijn erg complex en meer info over rechthebbende en verplichte inburgeraars vind je op de website van het Agentschap Inburgering en Integratie. 

 

Een inburgeringstraject is interessant voor alle nieuwkomers, ook voor niet-verplichte inburgeraars. Een traject bestaart uit vier onderdelen en wordt op maat samengesteld afhankelijk van de noiden van de nieuwkomer:

  • een basiscursus Maatschappelijke Oriëntatie (MO);
  • een kennismaking met de Vlaamse en Belgische samenleving;
  • loopbaanoriëntatie;
  • individuele trajectbegeleiding.

Ben je verplicht en/of geïnteresseerd om in e stappen in een inburgerstraject? Neem dan contact op met:

 

Inburgering Oost-Vlaanderen

Contactpunt Aalst

Dendermondse Steenweg 16

9300 Aalst

 

Op afspraak via 09 321 86 00 (van 9-12.30 uur en van 13.30-16.30 uur, niet bereikbaar op donderdag).

Via de vrije inloopmomenten op dinsdag van 13.30-16 uur en op woensdag/vrijdag van 9-11.30 uur.

 

Integratie


Als gemeente vinden wij het heel belangrijk dat we nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst in Denderleeuw op weg helpen en hen ondersteunen in hun integratieproces. Onze gemeente zet in op een sterk onthaalbeleid waarbij we actief nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst gaan informeren en ondersteunen in het ingratieproces. Hiervoor werkt de gemeente samen met Pin vzw. De vzw stelt in onze gemeente toeleiders aan het werk die actief alle inwoners van buitenlandse herkomst contacteren en opvolgen. 

 

Het volledige integratiebeleid van onze gemeente wordt opgevolgd door onze Inclusieambtenaar (tel. 053 645 833).

Via welke instantie?

Inburgering Oost-Vlaanderen vzw - vestiging regio Aalst biedt mensen die nieuw zijn in België een op maat gemaakt programma aan in het kader van inburgering in onze Belgische samenleving. Onder regio Aalst vallen volgende gemeenten: Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Herzele, Lede, Lierde, Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Haaltert en Zottegem.


Een programma kan bestaan uit Nederlandse lessen, maatschappelijke oriëntatie en/of loopbaanoriëntatie en individuele begeleiding, afhankelijk van de nood van de "nieuwkomer" en met als doel de zelfredzaamheid en levenskwaliteit te verhogen.

 

Inburgering Oost-Vlaanderen vzw vestiging regio Aalst

Dendermondsesteenweg 16

9300 Aalst

tel. 09 321 86 03

fax. 053 70 91 14

e-mail regioaalst@oostvlaanderen.inburgering.be

Meer info

http://www.onov.be