Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Insectenbeten

Elke zomer worden duizenden mensen gestoken door wespen en bijen. Meestal blijft het bij een pijnlijke zwelling en wat jeuk, maar sommige mensen reageren allergisch op een steek. Bij die mensen kan er zelfs een levensbedreigende shock optreden.


Een steek van een bij, een wesp of een hommel, is meestal een vervelend maar onschuldig incidentje. Op de plaats van de steek zwelt de huid, er is wat jeuk en het voelt pijnlijk aan. Na een paar uur of hoogstens een paar dagen is alle leed voorbij. Afhankelijk van het aantal steken en van de plaats van de steek, kunnen de gevolgen echter ernstiger zijn. Wie op korte tijd enkele tientallen steken krijgt, doet er best aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen omdat er altijd het risico bestaat op een ernstige veralgemeende reactie. Ook steken in het hoofd, de hals, de mond of de keel geven meestal aanleiding tot ernstiger reacties. In al die gevallen is het aangewezen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

10 gouden tips voor wie gevoelig is voor insecten

1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enz. trekken wespen aan. Laat nooit blikjes met frisdrank openstaan en drink zeker nooit uit een blikje frisdrank. Als er een wesp inzit, kan ze in de mond of de keel steken.

 

2. Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit waarop wespen verzot zijn.

 

3. Vermijd fysiek werk waarbij u bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan.

 

4. Indien u hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is.

 

5. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.

 

6. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.

 

7. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben.

 

8. Vermijd geurende deodorant, aftershave en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan.

 

9. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Sla zeker nooit een insect dood dat op uw lichaam is gaan zetten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

 

10. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe beroep op de brandweer.

Documenten

Informatiefolder: 'Help, een steek'