Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Agenda

Categorie: Cultuur

Willie Verhegghe - Koers in Denderleeuw

Koers in Denderleeuw en de Denderstreek


Op zaterdag 10 februari presenteert Ruben Van Gucht de nieuwe dicht- en fotobundel van Willie Verhegghe over het wielerleven in en om Denderleeuw na de tweede wereldoorlog.


De voorstelling

Op 10 februari stelt lokale dichter en wielerkenner zijn nieuwe dicht- en fotobundel voor. VRT-Sporza coryfee Ruben van Gucht interviewt de dichter en aanwezige renners.Aaccordeonist Marino Punk, de schoonzoon van Sporza-wielerverslaggever José De Cauwer, zorgt voor de muzikale omlijsting in de stijl van de legendarische Tour de France-accordeoniste Yvette Horner.


Willie Verhegghe

De dichter, prozaschrijver, bloemlezer en recensent Willie Verhegghe wordt in ons taalgebied als de belangrijkste wielerdichter beschouwd. Van zijn zowat 30 dichtbundels zijn er vijf die deze sport als onderwerp hebben. Bepaalde van zijn gedichten kregen zelfs een blijvende plaats in het landschap, zo bijvoorbeeld op de legendarische Muur van Geraardsbergen en in het Gentse Gravensteen.


Koers in Denderleeuw

Met de nieuwe bundel 'Koers in Denderleeuw' brengt Verhegghe een persoonlijk lyrisch verhaal over het wielrennen en de wielrenners in zijn geboortedorp. Zijn verste herinnering gaat terug naar 1951 toen hij hier in de Guido Gezellestraat de kalende Italiaan Fiorenzo Magni solo naar zijn derde overwinning in de Ronde van Vlaanderen over de kasseien zag dokkeren.

De dichter wil geen volledig beeld ophangen over al wat met het wielrennen in Denderleeuw te maken heeft, hij kent wel zijn klassiekers en heeft de belangrijkste feiten en figuren een plaats gegeven. Zo passeren onder meer gewezen Denderleeuwse renners als Remi Wynant, Armand Baeyens, Willy Van Isterdael, Benoit en Andre Van Roy, William De Poorter, Patrick Grootvriendt en Jerry Cooman de revue.
Ook het wielrennen in de Denderstreek komt uit de verf door bijvoorbeeld gedichten over Lucien Van Impe, de gebroeders Herman en Marcel Van Der Slagmolen, Marc Sergeant, Hendrik Redant, Willy Teirlinck, Laurens De Plus, Aimé De Gendt, Ferdi Van den Haute en Dirk De Wolf.


Het boek zal een 40tal gedichten met telkens een passende foto bevatten, ook de passage van de Tour in 1958 op de Aalsterse steenweg en het legendarische duel tussen Merckx en Van Looy in het criterium van 1969 waar ze zich allebei uit extreem koppige rivaliteit lieten dubbelen door het peloton krijgen er een plaats.

Het boek is een uitgave van de VZW De Scriptomanen en kost 20 euro. Het is verkrijgbaar tijdens de voorstelling en bij de dienst Vrije Tijd.


Praktisch

Wanneer: Zaal Den Breughel (Dorp Denderleeuw)

Locatie: zaterdag 10 februari om 20 uur, deuren open vanaf 19.30 uur

Toegang is gratis, inschrijving vooraf is noodzakelijk.

Inschrijven: via de dienst Vrije tijd (vrijetijd@denderleeuw.be of webshop.denderleeuw.be)


Meer info

Dienst Vrije Tijd – 053 645 400 of vrijetijd@denderleeuw.be


Datum

10-02-2018 (20:00 uur)

Prijs

Gratis

Locatie

Den Breughel (zaal)
Dorp 11
9470 Denderleeuw

Organisatie

Dienst Cultuur
Stationsstraat 7
9470 Denderleeuw
Tel.: 053 645 400
E-mail: cultuur@denderleeuw.be
Meer evenementen

Routebeschrijving