Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Duurzaamheidsbeurs

Op zondag 27 mei 2018 is de tuin van ’t Kasteeltje opnieuw de gastlocatie voor de duurzaamheidsbeurs. Kom kijken en leren, kiezen en ruilen, spelen en genieten, proeven van allerlei lekkers. Een ideale gelegenheid voor een gezinsuitstap want er valt heel wat te beleven voor jong en oud! Een hele namiddag kan je ook genieten van de muziek van het BissArt ensemble en een drankje aan de bar.

Kom gezellig genieten van een (H)eerlijke picknick

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en de fairtradepartners nodigen iedereen uit, van piepjong en onervaren tot oud en wijs, om te komen genieten van een (h)eerlijke gezamenlijke picknick in de tuin van ’t Kasteeltje. Vanaf 12.00 uur kan je je installeren op je eigen picknickdekentje in de schaduw van de bomen (voor wie het iets comfortabeler wil, zijn er ook tafels en stoelen). We hopen op een zalig zonnetje maar bij slecht weer kunnen we naar binnen verhuizen. De picknicktafel is rijkelijk gevuld met (h)eerlijke producten van lokale producenten of producten met het fairtradelabel. Je vindt  op het buffet naast brood en kaas o.a. een kakelvers gekookt eitje, een stuk fruit, yoghurt chocolade en ander lekkers uit de wereldwinkel. De dorst les je met fairtradekoffie, thee, of chocolademelk, ,…Voor een zelfgemaakte smoothie moet je wat meer moeite doen… die fiets je bij mekaar op de smoothiefiets!

 

Een picknick kost € 10 ; een kinderpicknick € 5. Wie wil deelnemen aan de gezamenlijke picknick, kan zich inschrijven tot woensdag 18 mei 2018 via vrijetijd@denderleeuw.be of 053 645 400. Zin in een picknick maar verorber je de lekkernijen liever thuis? Dan kan je je picknick ook gewoon komen ophalen. Opgelet! Breng je eigen bord en bestek mee.

 

We willen het duurzaam houden, dus geen kartonnen of plastieken borden en bestekken. Misschien heb je enkele borden staan die je nooit meer gebruikt? Breng ze mee voor je picknick. Neem je het niet mee terug naar huis? Dan bezorgen wij het een nieuw leven in de kringloopwinkel.

 

Met dank aan onze lokale handelaars Bioshop ’t Rozemarijntje, Carrefour, Proxy Delhaize, Delhaize, Eurospar, Hoevewinkel Hof Ten Henne, Okay, Tacos, Oxfam Wereldwinkel

Weggeefmarkt ‘Geef je koffer weg’

Naar de markt gaan en toch je portemonnee thuislaten… Dat is het concept van de weggeefmarkt. Je kan er zelf terecht met spullen die je niet meer nodig hebt, maar je kan er ook gewoon zonder spullen naartoe. Dit gezellig initiatief gaat uit van Joëlle Hipken (Denderleeuw), Ann Van den Borre (Liedekerke) en Elke Jacobs (Borchtlombeek), drie geëngageerde vrouwen uit de regio. Zij organiseren voor de vierde keer op rij een ‘Geef je Koffer weg’ in Denderleeuw, een handige variant op de klassieke weggeefmarkt. Deze keer niet op de parking aan de Stadionlaan, maar wel op de duurzaamheidsbeurs, op de parking rechtover het kasteeltje!

Zijn er zaken die je niet meer nodig hebt?

 • Stop de spullen in de koffer van je wagen (of breng ze mee met de fiets(kar) of kruiwagen);
 • Parkeer tussen 10 en 12 uur op de parking rechtover het kasteeltje en zet je koffer open;
 • Ervaar het gevoel wanneer je gratis spullen kan weggeven aan iemand die er heel blij mee is.

Heb je interesse in gratis spullen? Er is steeds een gevarieerd aanbod: meubeltjes, boeken, dvd's, speelgoed, kledij, juwelen, keukengerei, planten, knutsel- en hobbymateriaal, enz.. Iedereen is welkom, ook als je zelf niets weg te geven hebt!

 

Inschrijven is niet nodig, maar om een idee te hebben van de opkomst, zou het wel fijn zijn dat we via facebook of e-mail een seintje krijgen als je van plan bent langs te komen. Op www.facebook.com/geefjekofferweg kan je het initiatief volgen en een aantal afspraken lezen (klikken op ‘Over’ en daarna op ‘lange beschrijving’). Informeer zoveel mogelijk mensen over onze actie via mail, facebook , twitter,... want we verdelen (milieu)bewust geen foldertjes.

 

Heb je nog vragen? Of wil je op de hoogte blijven van volgende acties? Laat dan iets weten op één van de volgende emailadressen: avandenborre@gmail.com of jacobselke@hotmail.com.

Repair Café

Kom tussen 10 en 15 uur eens langs bij het Repair Café. Het Repair Café is een tijdelijk atelier waar je je fiets, elektrisch apparaat of andere defecte spullen kan (laten) repareren... Vrijwilligers met een grote bagage aan technische kennis maar vooral met twee handige handen proberen om alles wat defect is te herstellen. De herstelling gebeurt gratis, enkel de kost van een eventueel vervangingsonderdeel moet worden betaald.  Opgelet! Op de affiche en de flyers van het Repaircafé staat zaterdag 27/05. Het repair café vindt plaats op ZONDAG 27/05.

De Fietsfabriek

De fietsfabriek is een laagdrempelig fietsatelier voor kinderen en jongeren tot en met 25 jaar. Met een begeleider kunnen de jongeren zelf hun fiets herstellen. Heb je geen fiets? Dan kan je een oude fiets van ons in orde zetten en is deze voor een kleine prijs van jou!

Kleine fietsbenodigdheden zoals lichtjes, een slot, een bel,… kan je bij ons ook verkrijgen aan een voordelig tarief. De Fietsfabriek heeft een vast atelier aan het koetshuis, in de garage! Ook na de duurzaamheidsbeurs kan je daar terecht om kleine herstellingen aan je fiets uit te voeren. Voor openingsuren, kijk eens op de facebook pagina of kom eens langs!

Ruilbeurs voor plantjes en zaden

Van zaden komen planten… En van een Zadenbib komt een Plantenruilbeurs. Vaste planten moeten regelmatig gescheurd worden om optimaal te groeien en vele tuinliefhebbers scheppen  er plezier in om zelf plantjes te zaaien en te stekken. Als alles meezit hebben ze dan veel te veel. Breng op zondag 27 mei je teveel mee en ga met nieuwe naar huis! Zowel eenjarigen, groenten & fruit, vaste planten, struiken, bomen, water- als kamerplanten komen in aanmerking. Zaden kan je nu al schenken aan de Zadenbib (bibliotheek, Vrijheidsstraat 11, Denderleeuw), zo verdelen we ze op 27 mei op de duurzaamheidsbeurs. 

Voor praktische info en tips over het kweken van planten kan je ook terecht tijdens de duurzaamheidsbeurs.

Infostands

Steek zeker ook je licht eens op in de informatiestand. Je vindt er niet alleen info over ecologisch tuinieren maar ook voor welke energiebesparende investeringen je een financieel ruggensteuntje onder de vorm van een premie kan aanvragen. Verder kom je alles te weten over het hoe en waarom van het burgemeestersconvenant dat Denderleeuw, samen met 12 buurgemeenten in Zuid-Oost Vlaanderen heeft ondertekend. Neem zeker ook eens een kijkje in de zadenbib. Je kan er het hele jaar door gratis groenten- en plantenzaden ontlenen. Heb je zaden geoogst of op overschot? Schenk die dan zeker aan de zadenbib. Zo maken we de natuur weer rijker met biodiverse zaden. Op de infostand van webshop van Klein Spook vind je alle antwoorden, zowel op algemene als op gespecialiseerde vragen over wasbare luiers, maar ook met weetjes, demofilms, foto's en tips.  Ecologisch en puur dus. 

Workshops en demo’s

Smoothiefiets

 

Met de Smoothiefiets bereid je al fietsend je eigen smoothie! . Kies het fruit en de ingrediënten waar je het meest van houdt, trap er op los en geniet van je heerlijke creatie! Hoe harder je trapt, hoe sneller hij klaar is!

 

Insectenhuisjes bouwen  


Insecten zijn over het algemeen nuttige en leuke beestjes die helpen in de tuin. Bijen en hommels bestuiven de planten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen en vlinders maken het zomergevoel compleet. Met een insectenhotel in je tuin kun je ze een handje helpen, naar je tuin lokken en de biodiversiteit stimuleren. Het geeft insecten de ruimte voor het leggen van eitjes en biedt ze een plek om te overwinteren. Je kunt een insectenhotel kopen maar  het zelf bouwen is leuker en erg makkelijk. Op de duurzaamheidsbeurs gaan we aan de slag met plankjes, stammetjes en bamboestokjes.

    

Afval- ecopercussie

 

Tijdens deze workshop maken we muziek met dagdagelijkse voorwerpen.

Je zal versteld staan van het aantal klanken dat we halen uit emmers, oude pannen of ander gereedschap.  Wij voorzien een aantal ‘instrumenten’, of je kan zelf huis-tuin-en-keukengerief meebrengen. We recycleren jouw oude objecten graag tot percussie-instrumenten. Kom en speel mee!

 

Demostand herbruikbare accessoires voor elke dag

 

Een creatieve stikster toont je tal van zelfmaakideetjes van duurzame gebruiksvoorwerpen uit stof, bachezeilen, tetra packs, plastiek zakken, enz. Ook wasbare ontschminkingsdoekjes, maandverband, zakjes voor groenten en fruit, enz.

  

Natuurlijke een milieuvriendelijke producten voor lichaamsverzorging en schoonmaak

 

Veel van de ingrediënten die gebruikt worden in natuurlijke verzorging en voor ecologische schoonmaakproducten heb je al in je kast staan of je vindt ze makkelijk in de winkel.

Sommige weetjes ken je misschien al: kranen doen blinken met citroen, je gootsteen ontstoppen met soda,… Benieuwd naar meer ? MaNatuurlijk! toont in enkele demo’s  hoe je aan de slag kan om zelf milieuvriendelijke producten te maken voor weinig geld.

 

Flush Free: demo composttoilet


Compost & toilet, een vreemde combinatie? Integendeel. Met een composttoilet herwaardeer je je eigen afval tot compost, een waardevolle grondstof. Bovendien bespaar je vele liters op je waterverbruik. In plaats van de zware milieubelasting en hoge waterrekeningen verbonden aan een doorspoeltoilet levert een composttoilet dus vooral voordelen op. De vzw Villa VanZelf biedt alle kennis en know-how om de switch te maken en het composttoilet op te nemen in je manier van leven. Demo-modellen Villa Vanzelf

 

RoboKop: knutsel je eigen robot

 

Laat de uitvinder in jezelf los en knutsel je eigen robot uit recupmateriaal. We boren, hameren en schroeven erop los met oude meccano-onderdelen, restjes hout, allerlei recyclagemateriaal. Benieuwd wie de gekste, origineelste, ongelooflijkste  RoboKop mee naar huis neemt.

(H)eerlijke muziek en drank op het terras

Het BISS-ART ENSEMBLE verwent ons een hele namiddag met instrumentale nummers en no-nonsens songs, over het leven, liefde en monday blues. Biss-Art staat voor ‘Blues Inspirated Sound System Artistic Rock & Roll Team’, een beetje jammen op bluesriffs en jazzy thema’s, improviseren en componeren maar vooral een dialoog, een vriendschap. De mensen van Wereldwinkel en GROS serveren (h) eerlijke dranken op het terras: koffie, thee, fruitsap, wijn, een lokaal biertje… Hopelijk wordt het een zonnig terras; bij regenweer kunnen we in de parketzaal van ’t Kasteeltje of in het koetshuis schuilen.

Praktisch

 • Wanneer: zondag 27 mei 2018
 • Locatie: tuin van ’t Kasteeltje en het Koetshuis
 • Prijs: gratis

Meer info

Dienst Vrije Tijd – 053 645 400 of vrijetijd@denderleeuw.be

Wenst u meer informatie?
 • Dienst Vrije Tijd
  Stationsstraat 7
  9470 Denderleeuw
  Tel. 053 645 400
  e-mail
  openingsuren
Verwante pagina's