Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Denderleeuw pakt zwerfkattenprobleem op diervriendelijke manier aan

Net zoals in vele gemeenten kampt ook Denderleeuw met een overpopulatie aan zwerfkatten. Daarom werkt de gemeente een zwerfkattenbeleid uit om op een diervriendelijke en duurzame manier het probleem aan te pakken.ZwerfkatZwerfkatten zijn vaak kittens uit een nest van een huiskat die ergens gedropt zijn en die weten te overleven in de natuur. Eén poesje kan geen kwaad, maar deze poesjes planten zich erg snel voort. In 16 maanden tijd kan één enkel kattenkoppel 36 nakomelingen voortbrengen. Zo veroorzaken ze al snel hinder en overlast. In de paringstijd maken ze veel lawaai,  gaan vaak tussen ons huishoudelijk afval op zoek naar voedsel en laten overal uitwerpselen achter.

 

De grootste slachtoffers van die overbevolking zijn in de eerste plaats de dieren zelf. Zwerfkatten hebben vaak een ellendig leven, vol gevaar, honger en dorst. Vaak lijden ze ook aan diverse ziektes. Waar veel katten zijn, verspreiden typische kattenziekten immers snel van zwerfkatten naar huiskatten en omgekeerd.

De oplossing? Sterilisatie!

De meest diervriendelijke manier om een zwerfkattenexplosie te bestrijden is sterilisatie van de zwerfkat. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 maanden.

 

Sterilisatie biedt serieuze voordelen. In de eerste plaats vermindert de zwerfkattenbevolking omdat de dieren zich niet meer kunnen voortplanten.

Maar sterilisatie komt ook de gezondheid van het dier ten goede en vermindert de overlast voor de omwonenden.

Hoe werkt het?

  • Zijn er veel zwerfkatten bij jou in de buurt? Meld dit dan:
  • De dienst Dierenwelzijn geeft vervolgens opdracht aan het dierenasiel om de katten te vangen en over te brengen naar de dierenarts die door de gemeente werd aangesteld.
  • De dierenarts onderzoekt elk dier en castreert de kater of steriliseert de kattin. Indien de dierenarts vaststelt dat het dier onnodig pijn lijdt en geen dierwaardig leven meer heeft, kan hij - indien er geen andere mogelijkheid is - beslissen tot euthanasie.
  • Gesteriliseerde of gecastreerde zwerfkatten krijgen een knip in het oor en worden daarna teruggezet op de vangplaats.

Goed om weten: de gemeente neemt de kosten van de sterilisatie of castratie van zwerfkatten op zich. Let wel, als de zwerfkatten niet via de dienst Dierenwelzijn bij de dierenarts gebracht worden, betaalt de gemeente ook niet voor deze ingrepen. Als er zwerfkatten in de buurt zijn, kan je dit dus best aan de gemeente melden! 

Wat kan ik zelf doen als kattenbaasje?

  • Allereerst: laat je kat steriliseren of castreren door de dierenarts.

Je bewijst er je viervoeter een dienst mee, want sterilisatie komt de gezondheid van de kat ten goede.

Een gecastreerde kater blijft energiek maar zwerft minder rond en stopt ook met het afbakenen van zijn territorium door urine te sproeien. Het is ook waarschijnlijk dat hij minder vecht met zijn soortgenoten wat het risico op ziektes vermindert en de overlast voor omwonenden beperkt. Een gesteriliseerde kattin is kalmer, loopt minder risico op melkkliergezwellen en tumoren en wordt niet meer krols.

Wist je trouwens dat sinds 2014 sterilisatie en registratie verplicht is voor katten die van baasje veranderen?

  • Tweede tip: voeder zwerfkatten niet, want daarmee vergroot je enkel het probleem.

Dat voederen gebeurt vaak vanuit een gevoel van dierenliefde, maar leidt uiteindelijk tot een ware explosie van de zwerfkattenbevolking.

Zodra je zwerfkatten in je buurt opmerkt, contacteer je best de dienst Dierenwelzijn van het gemeentebestuur. De dieren worden dan opgehaald, gesteriliseerd door de dierenarts, en terug uitgezet op de vangplaats. 

Geplaatst op donderdag 11 augustus 2016
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.