Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Ga mee op stap tijdens de Nacht van de Duisternis op zaterdag 14 oktober

Op zaterdag 14 oktober organiseert Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met Eandis en zowat elk lokaal bestuur in Vlaanderen al voor de 22e maal de Nacht van de Duisternis. Tijdens de Nacht wordt het probleem van overdadige en vaak nutteloze verlichting in de schijnwerpers gezet. Ook dit jaar ondersteunt Denderleeuw de actie door het doven van de klemtoonverlichting aan de kerken, maar ook met een mooie fakkeltocht door de landbouwkouter in Welle en Iddergem.
Er wordt te veel en verkeerd belicht. We kunnen makkelijk met minder verlichting zonder aan comfort of veiligheid in te boeten. Niet alleen wordt er te veel verlicht, al even vaak wordt die verlichting ook naar boven de hemel in gestraald. En dat blijft niet zonder gevolgen. Te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen bij de mens. Maar ook de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren wordt verstoord door licht dat schijnt waar het niet nodig is. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.

'Helder België'

Vlaanderen heeft het trieste record om de meest verlichte regio ter wereld te zijn. Ons land is vanuit de ruimte voor astronauten duidelijk herkenbaar als een helder verlichte driehoek. Niet voor niets noemen zij ons landje ook wel eens "helder België". Dat betekent ook dat het 's nachts nergens in Vlaanderen ooit nog helemaal donker is.

Net zoals elk jaar dooft het gemeentebestuur de klemtoonverlichting aan de kerken in elke deelgemeente tijdens de Nacht van de Duisternis. Wil u zelf ook iets ondernemen? Schakel dan de gevel-, tuin- of sfeerverlichting uit. Of nog leuker: ga mee op fakkeltocht...

Gezellige fakkeltocht door de kouter

Wil u zelf nog eens de rust ervaren van een echt donkere nacht en meteen ook enkele verrassende dingen over Iddergem en Welle vernemen? Dat kan! Tijdens de Nacht van de Duisternis organiseert het gemeentebestuur opnieuw een gezellige fakkeltocht. Dit keer gaan we samen met de experts van de Heemkundige Kring van Iddergem op pad in de donkere landbouwkouter van Iddergem. Onderweg krijgt u tal van interessante weetjes te horen over Iddergem en deelgemeente Welle. 

Praktisch

  • Start van de wandeling op zaterdagavond 14 oktober om 20 uur aan de parochiezaal Sint-Antonius in de Sint-Antoniusstraat te Iddergem (rechtover de kerk). Aankomst in de parochiezaal omstreeks 21.45 uur.CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75
  • Elke deelnemer krijgt van het gemeentebestuur een gratis fakkel mee voor de wandeling.
  • Na de wandeling kan u gezellig napraten in de parochiezaal bij een drankje aangeboden door het gemeentebestuur.

Meer info

Dienst Leefomgeving - Christophe Caulier (053 640 653)

Geplaatst op woensdag 11 oktober 2017
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.