Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Preventieve maatregelen tegen uitbraak vogelgriep

Het vogelgriepvirus is opnieuw opgedoken in ons land. Daarom vraagt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om enkele maatregelen te treffen.



Ophokken van pluimvee is verplicht na uitbraak vogelgriep in enkele Europese landenEr is in de provincies Luxemburg en Henegouwen bij twee hobbyhouders pluimvee aangetroffen dat besmet is met het vogelgriepvirus van het type H5N8. Dit H5N8-virus kan zich snel verspreiden en zal gemakkelijk kippen en kalkoenen besmetten en daar veel sterfte veroorzaken. Er zijn voor dit virus nog geen problemen bij de mens gemeld.

Preventieve maatregelen

Als bron van de besmetting wijst onderzoek op openbare markten. Daarom is in het hele land een tijdelijk verbod op de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten en pluimveeverzamelingen.

Verzamelingen met enkel andere vogels dan pluimvee blijven toegelaten, op voorwaarde dat de gebruikelijke regels strikt worden opgevolgd. Zo moet het evenement aangevraagd worden bij het FAVV, moet een dierenarts toezicht houden en moeten alle deelnemers geregistreerd worden. Belangrijk is ook dat alleen vogels mogen deelnemen die in de 10 dagen voordien opgesloten of onder netten gehouden zijn.

 

Het FAVV vraagt bovendien alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en elk gezondheidsprobleem aan te kaarten bij een dierenarts. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan ook nog altijd gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.

Geen risico voor consumenten

Het FAVV wijst er verder op dat er geen enkel risico is voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Meer info

http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/

 

Geplaatst op woensdag 14 juni 2017
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.