Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Ophokplicht voor alle pluimvee - Update

Het Voedselagentschap versoepelt vanaf 1 maart enkele van de verplichte voorzorgsmaatregelen voor situaties die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Hoewel het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, versoepelt het Voedselagentschap vanaf 1 maart enkele van de verplichte voorzorgsmaatregelen voor situaties die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Deze versoepelingen zijn bepaald op basis van een nieuwe risicoanalyse.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100


Aangezien het ophokken bij sommige vogelsoorten specifieke problemen veroorzaakt en er geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld sinds 1 februari, toen de enige besmetting tot nu toe is vastgesteld bij een houder van siervogels, kunnen er versoepelingen komen voor verzamelingen en voor duivenliefhebbers.

Het gaat dan specifiek om activiteiten die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. De maatregelen tegen vogelgriep worden stelselmatig aangepast aan de epidemiologische omstandigheden en zijn steeds in verhouding tot het risico.


Ondanks de versoepelingen worden alle houders van vogels, of ze nu professionele houder of hobbyhouder zijn, aangemaand om alle maatregelen nog altijd goed te blijven toepassen. Deze zijn nog steeds noodzakelijk om de dierengezondheid in ons land te vrijwaren. Er bestaat immers nog steeds een risico.

Versoepelingen

 • Wat betreft de ophokregeling worden de volgende activiteiten toegelaten die slechts een beperkt risico op contact met wilde vogels inhouden:
  • Duiven mogen het hok verlaten in de 1,5 uren voor zonsondergang. De rest van de dag moeten de dieren op het hok of onder netten gehouden worden.
  • Roofvogels mogen vrij vliegen tijdens demonstraties en andere shows. Daarbuiten moeten zij op het hok of onder netten gehouden worden. De jacht op wild en het verjagen van wilde vogels waarbij vrij vliegende roofvogels gebruikt worden blijven evenwel verboden.
 • Wat betreft openbare markten en verzamelingen worden de volgende activiteiten toegelaten, die momenteel slechts weinig risico inhouden voor het verspreiden van het vogelgriepvirus:
  • Professionele vogel- en pluimveehandelaars zijn opnieuw toegelaten op openbare markten; dit zijn de markten georganiseerd door de lokale overheden. Het pluimvee en de vogels die te koop worden aangeboden, moeten in de 3 weken voor de markt opgesloten gezeten hebben. Dieren gehouden onder netten zijn niet toegelaten. Occasionele verkoop op markten door hobbyhouders blijft verboden.
  • Verzamelingen met pluimvee (kip, kalkoen, eend, gans, fazant, parelhoen, patrijs) blijven verboden. Verzamelingen met enkel andere vogels worden wel opnieuw toegestaan onder de volgende bijkomende voorwaarden; deze komen bovenop de gebruikelijke voorwaarden (toestemming van de burgemeester, aanwezigheid van een dierenarts, bijhouden van een lijst met deelnemers gedurende 2 maanden):
   • De vogels zijn in de 3 weken voor het evenement opgesloten geweest. Vogels gehouden onder netten zijn niet toegelaten.
   • Er worden enkel vogels van houders zonder pluimvee toegelaten.

 

Het Voedselagentschap herinnert eraan dat het risico op besmetting van vogels met vogelgriep nog steeds aanwezig is. Het evalueert dagelijks de situatie in ons land en in de buurlanden. De huidige maatregelen lopen nog zeker tot en met 10 maart.

Geen risico voor consumenten

Het FAVV wijst er verder op dat er geen enkel risico is voor consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Meer informatie

www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/

Geplaatst op dinsdag 28 februari 2017
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.