Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Ophokplicht voor alle pluimvee - Update 2

Omdat het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden de voorzorgsmaatregelen vanaf 11 maart verlengd. Tegelijk worden wel verder versoepelingen mogelijk voor bepaalde activiteiten.Hoewel het aantal uitbraken bij gehouden vogels in de buurlanden stilaan afneemt, blijft het aantal besmettingen bij wilde vogels heel hoog. Tot nu toe zijn er in België besmettingen vastgesteld bij een houder van siervogels en twee besmette wilde vogels. De laatste vastgestelde besmetting dateert van eind februari. Het vogelgriepvirus circuleert dus nog steeds bij wilde vogels. De kans op besmetting van pluimvee en vogels die contact kunnen hebben met wilde vogels is nog steeds reëel.

Wat verandert er vanaf 11 maart?

De preventieve maatregelen voor vogelgriep worden opnieuw met 30 dagen verlengd, tot en met 9 april. Dit betekent dat alle pluimvee en vogels nog steeds opgesloten moeten blijven of gehouden worden onder netten om contact met wilde vogels te vermijden.

Versoepelingen

De versoepelingen op de ophokregeling voor duiven en roofvogels blijven behouden. Tegelijk worden verdere versoepelingen toegestaan voor verzamelingen (tentoonstellingen, prijskampen, zangwedstrijden, beurzen, …) waaraan hobbyhouders deelnemen. Op deze verzamelingen zijn opnieuw alle pluimvee en vogels toegelaten. Blijven nog wel steeds verboden: verkoop door hobbyhouders op openbare markten (dit zijn de markten georganiseerd door de gemeenten en steden), alsook wedstrijdvluchten en trainingsvluchten voor duiven.

 

Indien er in de komende week in ons land geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste 3 weken zonder besmetting in ons land en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden.

Meer informatie

- Alle informatie over vogelgriep: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/

- Informatie voor hobbyhouders: www.favv.be/dierengezondheid

Kippen

Geplaatst op dinsdag 28 februari 2017
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.