Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Nieuwe Strokapel feestelijk ingewijd

Zondag 7 mei werd de nieuwe Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel, in de volksmond beter bekend als ’t Strokapelleken, feestelijk ingewijd en officieel geopend.De geschiedenis van de kapel gaat terug tot de middeleeuwen. Op dat moment was ze verbonden met een leprozenhuis. Bezoekers bonden lintjes  aan de kapeldeur, in de hoop ziektes en epidemieën af te weren. Door de eeuwen heen bleef de kapel een plaats voor troost Nieuwe Strokapelen gebed. Ze vormt dus een blijvende verwijzing naar een waardevol stukje immaterieel erfgoed.

 

In de volksmond staat de kapel bekend als het ‘Strokapelleke’, toponiem voor het kruispunt van de Iddergemstraat en de Steenweg en zodus voor velen uit de streek een handig hulpmiddel bij routebeschrijvingen.

 

Naar aanleiding van de feestelijke inwijding van de Strokapel werd dan ook een mooi geïllustreerde brochure samengesteld, die inpikt op de avonturen van de kapel in de middeleeuwen, een eerste heropbouw in de 20e eeuw en het verhaal achter het O.-L.-V. ter Noodbeeld. De brochure sluit mooi aan op de eerder uitgegeven publicaties ‘De Kapel van den Hoek’ (2016) en ‘De Kapellekensroute’ (2012).

 

Lees de brochure.

 

 

Geplaatst op dinsdag 9 mei 2017
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.