Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Maatregelen Voedselagentschap (FAVV) vanaf 2 juli

Noodbeslissing van het Voedselagentschap (FAVV) na vaststelling ziekte van Newcastle. Vanaf 2 juli geldt er een verbod op alle bewegingen van, door en naar hobbyhouders voor kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels.Op 26 april 2018 werd, voor het eerst sinds 1998, terug een geval van ND bij sierkippen van een hobbyhouder vastgesteld. Sindsdien werden er nog 9 andere gevallen bij hobbyhouders ontdekt.

Het FAVV voert bij elke besmetting een epidemiologisch onderzoek om de oorzaak te achterhalen. De recente gevallen hebben aangetoond dat de aankoop van dieren en de contacten binnen het circuit van de hobbyhouders hierin een grote rol spelen. De besmetting via wilde vogels is ook een mogelijke oorzaak.

 

Voor het Belgische grondgebied

  • verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, …) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of tussen hobbyhouders;
  • verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen,…).

De verbodsbepalingen gelden enkel voor alle rassen kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels (o.a. struisvogel, emoe, nandoe, casuaris, rhea, …). Ze zijn niet van toepassing op alle andere in gevangenschap gehouden vogels (bijv. wedstrijdduiven, zang‐ en siervogels, papegaaien, parkieten, …).

Het verbod om vogels van de vermelde soorten over te dragen, geldt voor alle bewegingen van, door en naar hobbyhouders, nl.

  • overdracht van dieren door professionele verkopers (handelaars, winkels, verkooppunten, thuisverkoop van op een pluimveebedrijf, enz.) naar hobbyhouders;
  • verkoop, uitwisselen, afstaan, enz. van dieren tussen hobbyhouders;
  • aankoop of overname van dieren van hobbyhouders door professionele verkopers.

Het verbod om met pluimvee deel te nemen aan verzamelingen geldt zowel voor hobbyhouders, als voor professionele handelaars. In de praktijk betekent dit dat er geen enkel stuk pluimvee aanwezig mag zijn op de wekelijkse openbare markten of op andere, eerder occasionele evenementen als beurzen, prijskampen, tentoonstellingen, etc. die her en der georganiseerd worden.

Deze maatregelen gelden tot en met 31 juli en kunnen eventueel verlengd worden, afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen in België.

 

Tip! De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van eieren of vlees van pluimvee houdt geen enkel risico in.

 

Meer info


http://www.favv.be/dierengezondheid/

 

 

Ziekte van Newcastle bij pluimvee

Geplaatst op maandag 2 juli 2018
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.