Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Wespenverdelging aanvragen via e-loket brandweer

Voor het verdelgen van een wespennest in en rond een woning die gevaar kan opleveren voor de bewoners kan u beroep doen op de brandweer. U dient bij voorkeur een aanvraag in via het e-loket van de Hulpverleningszone Zuid-Oost. In de meeste gevallen wordt uw aanvraag de dag zelf of ten laatste de dag erna behandeld.  WespWespen veroorzaken in de tweede helft van de zomer veel overlast. Ze hangen dan vaak hinderlijk rond in de buurt van eten en drinken in de tuin of op het terras.

Zolang wespen geen direct gevaar veroorzaken is bestrijden niet nodig. Dat houdt de milieugevolgen laag. Een enkele wesp is te vangen of te verjagen met huismiddeltjes.

 

Bestrijden is alleen nodig als wespen snel agressief worden doordat zij een terras of looppad op hun aanvliegroute vinden. Of bij een hinderlijk wespennest in of om het huis. 

 

U kunt de brandweer contacteren om wespennesten te laten verwijderen. Meestal kunnen ze u de dag zelf nog helpen, maar in echte 'wespenzomers' is het mogelijk dat de brandweer pas de dag na uw oproep ter plaatse kan komen. Echte noodgevallen zoals brand en ongevallen krijgen natuurlijk ook voorrang. 

Hoe meldt u een wespennest?

U kunt online de brandweer contacteren via hun e-loket. 

Vraag wespenverdelging aan via het e-loket

 

U kunt de brandweerpost Denderleeuw ook bellen op het nummer 053 68 10 40. Zo houdt u de 100-lijn vrij voor noodgevallen.

Vermeld duidelijk waar het nest zich precies bevindt (achterin de tuin, onder de dakgoot, ...). Zodat de brandweer het nest ook kan vinden indien u niet thuis zou zijn.

Kostprijs

Om een wespennest te laten verdelgen betaalt u 30 euro. 


In het retributiereglement vindt u de tarieven voor de niet-dringende interventies in de hele hulpverleningszone Zuid-Oost.

Bijen of wespen?

Hoe kunt u weten of u met een bij of met een wesp te maken hebt?

Enkele richtlijnen:

  • een bij is bruin, een wesp geel 
  • wespen zijn doorgaans aggresiever dan bijen
  • een bijennest is niet zo vaak te vinden.

Om een bijennest of -zwerm te laten verwijderen, kunt u het best rechtstreeks contact opnemen met een imker. Bijen worden niet door de brandweer vernietigd.  

Ook wespen zijn overigens erg nuttig in de natuur (onder andere bij de bestuiving van bloemen en planten en bij het ‘wegwerken’ van muggen). Hebt u er dus niet echt last van, laat ze dan leven.

Meer info

Op de handige website https://wespennest.vlaanderen/ kan u zoeken op gemeente of postcode, veelgestelde vragen raadplegen of lezen over het verschil tussen o.a. wespen en bijen. 


Hulpverleningszone Zuid-Oost: 

Keizersplein 44, 9300 Aalst

053 60 76 10

info@zonezuidoost.be

https://zuid-oost.hulpverleningszone.be/ 


Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.