Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Voorlopige identiteitskaart

Wat?

Als uw geldige (nog minstens 1 maand) elektronische identiteitskaart recent verloren of gestolen is en u vertrekt de volgende dag naar het buitenland vóór uw nieuwe identiteitskaart klaar is, dan is het nodig een voorlopige identiteitskaart aan te vragen. Dit is echter niet nodig als u nog een geldig reispaspoort heeft of als u kan gebruik maken van de spoedprocedures.

Opgelet: De voorlopige identiteitskaart wordt niet door alle landen of luchtvaartmaatschappijen erkend en biedt niet dezelfde veiligheidsgaranties.

 

 

Wie?


Voor personen die naar het buitenland gaan en niet in het bezit zijn van een identiteitskaart wegens recent verlies of diefstal.

Hoe aanvragen?

  1. Eerst meldt u het verlies van uw identiteitskaart bij de gemeente of de diefstal van uw identiteitskaart aan de politie respectievelijk. Zij bezorgen u een bewijs van aangifte.
  2. Daarna wendt u zich tot de dienst Bevolking met uw attest van verlies of diefstal, uw reisdocumenten, 2 recente pasfoto’s en € 20, voor een formulier 'aanvraag om een voorlopige identiteitskaart' in te vullen. De gemeente maakt voor u een afspraak bij de regionaal-afgevaardigde van het Rijksregister Oost-Vlaanderen. Hierna kan u een nieuwe eID aanvragen volgens de normale procedure.
  3. Met alle documenten (de aanvraag, uw attest van verlies/diefstal, reisdocumenten en een recente pasfoto) gaat u naar de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, Park Atrium, Koloniënstraat 11 te 1000 Brussel, volgens uw afspraak. De foto moet voldoen aan de vereisten van de FOD Binnenlandse Zaken (zie fotomatrix eID). 
  4. Na uw reis brengt u de voorlopige identiteitskaart terug naar de gemeente.

Hoeveel kost het?

Gratis.