Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

De Denderleeuwse huisstijl

Waarom roept een gemeente een eigen huisstijl in het leven? Omwille van herkenning en erkenning? Om uniformer en efficiënter te werken? Om zich een karakteristiek gezicht te geven en professioneel naar buiten te treden? Zeer zeker, maar er zijn nog meer redenen.Huisstijl DenderleeuwDenderleeuw, vertrouwde schakel

Gemeenten krijgen steeds meer taken en opdrachten toevertrouwd en begeven zich tegenwoordig haast op alle domeinen van de samenleving. Bovendien is het voor de mensen niet altijd duidelijk bij welke instantie of overheid ze moeten zijn voor bepaalde aangelegenheden. En dus wenden ze zich tot hun lokale bestuur, dat het dichtst bij hen staat en dus een eerste aanspreekpunt is, een vertrouwde baken en uitvalsbasis. Anderzijds is de gemeente in deze veranderlijke wereld van oneindige mogelijkheden en maximale mobiliteit geen vanzelfsprekendheid meer.

 

Een gemeentebestuur moet zich vandaag dus bewust zijn van zijn identiteit en die ook uitdragen naar de buitenwereld. En dat is niet onbelangrijk, want de mate waarin dit gebeurt, bepaalt grotendeels het imago van de gemeente. Een belangrijk instrument voor een lokaal bestuur om zijn identiteit en imago vorm te geven en kenbaar te maken is een consistente huisstijl. Voor een gemeentebestuur dat volop in beweging is, dat een complexe en veelzijdige organisatiestructuur heeft, dat zich ook wil profileren als een dynamisch 'open huis', is een eigen huisstijl dan ook al lang geen overbodige luxe meer.

Ons logo

Het logo is het visuele uithangbord bij uitstek van de gemeentelijke huisstijl. Om het logo van de gemeente Denderleeuw beter te leren kennen, moet u zeker de achterliggende betekenis van het icoon en de verklaring van de slogan 'Vertrouwde schakel' lezen.

 

De ontwikkeling van een huisstijl reikt natuurlijk veel verder dan de lancering van een logo. De bedoeling van een huisstijl is dat zowel inwoners als bezoekers in één oogopslag de 'stijl' van het gemeentebestuur herkennen: bij het ontvangen en lezen van een brief en e-mailbericht, bij het zien van een affiche of een voorbijrijdende dienstwagen,... en uiteraard ook op deze website. Mits het juiste gebruik van de huisstijl kan Denderleeuw zich geen beter 'visitekaartje' inbeelden.

Onze website

Een belangrijk uitgangspunt bij de recente vernieuwing van de website was om de klassieke benadering op dienstenniveau te verlaten voor een thematische rubriekindeling en om de informatie op de site aan te bieden vanuit het standpunt en de vragen van burgers. Tegelijk mocht de website een aantrekkelijk kleedje krijgen, met meer afbeeldingen en een dynamische vormgeving.

 

De website is grotendeels opgebouwd als een digitaal loket met een productencatalogus, waaraan downloads (gemeentelijke reglementen, aanvraagformulieren, brochures...), interne en externe links en zoveel mogelijk e-formulieren voor online aanvragen gekoppeld zijn. Deze 'producten' zijn in feite omschrijvingen van de dienstverleningen die de gemeente verzorgt of waarnaar ze doorverwijst. Samen met de nieuwsberichten en de UIT-agenda vormen ze de belangrijkste bouwstenen van de site.

 

Een lokaal bestuur beschikt over een gigantische hoeveelheid informatie. Het verzamelen en ordenen van al deze stukjes bleek een zeer tijdrovend werk. Het is dan ook cruciaal dat een bezoeker al deze info makkelijk kan terugvinden. Daarom kregen de verschillende zoekfuncties een prominente plaats op de webpagina's.

E-government, interactiviteit en web 2.0 

Niet alleen e-government, ook interactie en web 2.0-toepassingen hebben hun plaats op deze website. Zo is er een meldingskaart opgenomen en kunnen burgers zich inschrijven op nieuwsbrieven. Wie zich registreert en aanmeldt met de elektronische identiteitskaart kan ook reageren op nieuwsartikels. En iedereen kan artikels en evenementen 'delen' op zijn of haar sociale netwerken. Of activiteiten toevoegen aan de UIT-agenda.

 

Leuke rubrieken zijn de fotogalerijen en de woordwolk op de startpagina. Vertegenwoordigers van verenigingen en handelszaken kunnen zich registreren op de website en zelf hun gegevens aanpassen. Met deze Verenigingengids en Handelsgids biedt het gemeentebestuur alle Denderleeuwse verenigingen en handelaars een gratis webpagina aan waarop ze hun vereniging of firma kunnen promoten. Tenslotte is er ook de unieke module voor de verloren fietsen.

 

Maar een website is uiteraard nooit 'af'. Ook Denderleeuw.be zal voortdurend bijgewerkt worden. Daar staat ons enthousiast team van webredacteuren garant voor. En ook uw inbreng is altijd welkom!    

 

Voor inlichtingen, vragen of suggesties kunt u contact opnemen met de webmasters.

Geplaatst op zondag 3 januari 2010
Meer nieuws

Reageren

U moet aangemeld zijn om reacties te plaatsen.