Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Buddy-project voor vluchtelingen

Wat?

Sinds begin 2016 loopt het buddy-project van het Vluchtelingenplatform Denderleeuw en het OCMW. Bedoeling is om het integratieproces te bevorderen bij vluchtelingen die in de lokale opvanginitiatieven van de gemeente verblijven.

 

Het platform zorgt ook voor informatie en sensibilisering rond de situatie van vluchtelingen en kaart waar nodig knelpunten aan.

Voor wie?

Een paar keer per maand wordt er afgesproken en gaan de vluchtelingen samen met vrijwilligers op stap, oefenen hun Nederlands, nemen deel aan activiteiten…

Daarnaast komen de vrijwilligers ook samen om de werking te bespreken en worden er ontmoetingsmomenten voor alle vluchtelingen en vrijwilligers samen georganiseerd. Zo maken we eens een grotere uitstap of koken we een heus walking dinner waardoor we op een smakelijke wijze de verschillende culturen leren kennen. 

Waarom?

Vluchtelingen in de lokale opvanginitiatieven (LOI’s) komen toe in een omgeving waar ze niemand kennen. Laat staan dat ze weten wanneer ze de vuilniszakken moeten buiten zetten, waar ze een dokter of tandarts vinden, waar ze kunnen deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten, ...

 

Het is belangrijk deze mensen zo goed mogelijk op te vangen en hen het reilen en zeilen van de gemeente te leren kennen. Zo kunnen we het integratieproces optimaal nastreven. 

Vrijwilligers gezocht

Om de vluchtelingen te begeleiden doet het Buddyproject een beroep op enthousiaste vrijwilligers:

  • Ben je meerderjarig, ken je jouw gemeente en spreek je Nederlands?
  • Ga je graag op stap en leer je graag nieuwe mensen kennen?
  • Wil je je als vrijwilliger actief inzetten voor duurzaam samenleven?

Neem dan gerust contact op met Nele De Kock voor een vrijblijvend gesprek.

Contact

Nele De Kock: 0499 77 16 08 - nele.dekock@denderleeuw.be 

 


Het Vluchtelingenplatform Denderleeuw maakt deel uit van het Vluchtelingenplatform regio Dender, waar ook groepen uit Aalst, Affligem, Ninove… deel van uitmaken.