Stedenbouwkundige verordeningen
Wat?
Stedenbouwkundige verordeningen leggen een aantal algemene stedenbouwkundige regels vast. Deze regels kunnen heel divers zijn: kwaliteit van gebouwen, vergunningsplichtig stellen van bepaalde werken, lasten bij het uitvoeren van vergunningen, enzovoort. De stedenbouwkundige verordeningen vervangen de vroegere bouwverordeningen en verkavelingsverordeningen.
Ze kunnen opgemaakt worden op gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau en zijn dan respectievelijk van toepassing op het gehele of gedeeltelijke grondgebied van het gewest, de provincie of de gemeente. De voorschriften van een stedenbouwkundige verordening die uitgaan van een hoger overheidsniveau hebben steeds voorrang op de voorschriften van een verordening van een lager overheidsniveau. Een verordening van een lager overheidsniveau kan extra voorschriften opleggen en dit conform de voorschriften van een verordening op hoger niveau.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
De gemeente Denderleeuw heeft momenteel één stedenbouwkundige verordening. Meer bepaalt de verordening inzake meergezinswoningen (besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2016 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van 2 juni 2016).
Concreet bevat deze verordening voorschriften over de inpassing van meergezinswoningen in de omgeving (bv. het onmogelijk maken van de realisatie van meergezinswoningen op al te kleine percelen), de leefkwaliteit van de woongelegenheden binnen de meergezinswoningen (bv. de verplichting van een buitenruimte) en de voorzieningen bij meergezinswoningen (bv. een minimaal aantal autostaanplaatsen).
Relevante documenten:
Provinciale stedenbouwkundige verordeningen
De provincie Oost-Vlaanderen heeft momenteel één stedenbouwkundige verordening:
- verordening weekendverblijven en openluchtrecreatieve verblijven (goedgekeurd bij MB van 13/07/2015).
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Er bestaan momenteel vier gewestelijke verordeningen:
- verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer);
- verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater);
- verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven en de inrichting van gebieden voor dergelijke verblijven (besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2005 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven en de inrichting van gebieden voor dergelijke verblijven);
- verordening inzake toegankelijkheid (besluit van de Vlaamse Regering van 4 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid). Zie hieromtrent ook www.toegankelijkgebouw.be.