Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Energieprestatiecertificaat

Wat?  

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een soort energierapport dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is.

Op het energieprestatiecertificaat staan, naast een aantal administratieve gegevens, de energiescore die de woning behaalt en een aantal tips om de woning energiezuiniger te maken. Het EPC is tien jaar geldig.

 

Dit certificaat is verplicht voor alle woningen, appartementen, studio's, vakantiewoningen, sociale woningen,... die verkocht of verhuurd worden. 

Kopers en huurders kunnen op deze manier beter inschatten hoeveel energie hun nieuwe thuis zal verbruiken.

Bovendien is bij woningen met een gunstig EPC de kans groot dat die woning vlotter of voor een betere prijs verkocht of verhuurd zal worden.


De verkoper of verhuurder moet het EPC aan kandidaat-kopers of -huurders voorleggen op het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Hoe gaat u te werk? 

Om een EPC te laten opmaken, kan de verkoper of verhuurder contact opnemen met een erkende energiedeskundige type A. Die inspecteert de woning en maakt met behulp van een speciaal softwareprogramma het EPC op.

De lijst met erkende energiedeskundigen vindt u terug door op de website van het Vlaams Energieagentschap.

Kostprijs?

De kostprijs voor de opmaak van een EPC wordt niet vastgelegd door de overheid omdat de prijs van een aantal factoren kan afhangen, zoals het type en de complexiteit van de woning, en de beschikbaarheid van plannen en facturen. 

Meer informatie? 

Alle info over het energieprestatiecertificaat vindt u terug op de website van het Vlaams Energieagenschap via deze link.

U kunt ook bellen naar het gratis nummer 1700 of e-mailen naar energie@vlaanderen.be

Wenst u meer informatie?
 • Dienst Leefomgeving
  Alfons De Cockstraat 1
  9470 Denderleeuw
  Tel. 053 640 630
  Fax 053 680 748
  e-mail
  openingsuren
Externe links