Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen

Schoolbereikbaarheidskaart

Wat?

De schoolbereikbaarheidskaart is een stratenplan van de gemeente waarop de veilige routes naar alle basisscholen in onze gemeente staan aangeduid. Het is een instrument om meer bekendheid te geven aan veilige en alternatieve wegen voor voetgangers en fietsers. De kaart biedt ook meer informatie over specifieke verkeersknelpunten, eigen aan de schoolomgeving. Op deze manier vindt iedereen de veiligste en aangenaamste weg naar school.

Waarom? 

Soms is het niet makkelijk om de stap naar een milieuvriendelijke verplaatsing te maken. Ouders zijn vaak bang om hun kind te voet of per fiets naar school te sturen. Het drukke verkeer wordt er voor de zachte weggebruiker in de loop der jaren niet overzichtelijker op door de toevloed aan wagens. Ouders weten vaak niet meer wat nu de beste weg naar school is voor hun kind. Een schoolbereikbaarheidskaart kan hier een uitkomst bieden.

Voor wie?

De schoolbereikbaarheidskaart is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen uit het lager onderwijs welke zich langsheen de meest veilige en aangename weg te voet of per fiets willen verplaatsen naar school. Daarnaast kan de schoolbereikbaarheidskaart gebruikt worden door leerkrachten en (groot)ouders om een beter beeld te krijgen van de meest veilige routes die leiden naar de verschillende scholen in onze gemeente.

Waar verkrijgbaar?

De schoolbereikbaarheidskaart is gratis en wordt verdeeld door het gemeentebestuur van Denderleeuw. De kaart is verkrijgbaar op eenvoudig verzoek. Neem hiervoor contact op met de mobiliteitsdienst.

Sinds wanneer?

De schoolbereikbaarheidskaart is sinds het schooljaar 2009-2010 beschikbaar voor alle leerlingen uit het lager onderwijs. In het schooljaar 2008-2009 werkten alle basisscholen van Groot-Denderleeuw samen met het gemeentebestuur om deze kaart op te stellen. Eind 2009 werden er 5000 exemplaren van gedrukt en verspreid.

Hoe te gebruiken? 

Om de schoolbereikbaarheidskaart te promoten maar ook om de leerlingen het gebruik van de kaart uit te leggen, werd dit schooljaar, in de week van 16 tot 27 november 2009, een wandelzoektocht georganiseerd in alle basisscholen. Aan de hand van een wandelzoektocht maken de leerlingen op een leuke manier kennis met de schoolbereikbaarheidskaart.

 

De leerlingen leren via opdrachten -welke verspreid worden langsheen een vooraf uitgestippelde wandelroute- de schoolbereikbaarheidskaart gebruiken en ontdekken enkele gevaarlijke punten en situaties, eigen aan de schoolomgeving. Alle leerlingen krijgen na afloop van de wandelzoektocht een schoolbereikbaarheidskaart mee naar huis.