Als uitbater van een horecazaak moeten allerlei zaken geregeld worden. Er moet een pand worden gezocht, afspraken met de brouwer worden gemaakt, benodigdheden worden aangekocht... Daarnaast moeten ook heel wat formaliteiten vervuld worden.
Indien de horecazaak en de uitbater(s) aan de voorwaarden voldoen die in het gemeentelijk reglement voor het afleveren van een exploitatievergunning zijn opgenomen, dan wordt een exploitatievergunning met een geldigheidstermijn van 5 jaar afgeleverd.
Waarom?
Ongereglementeerde horecazaken vormen een risico omdat ze kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie of als dekmantel voor illegale praktijken kunnen worden gebruikt.
Horecazaken moeten immers aan regels en voorschriften voldoen die zowel in het belang van de ondernemers als van hun klanten zijn.
Doelgroep
Ondernemers die een nieuwe horecazaak openen of een bestaande horecazaak in Denderleeuw overnemen, moeten over een exploitatievergunning beschikken. Ook voor bestaande horecazaken geldt deze verplichting.
Occasionele en reizende drankgelegenheden of horeca-uitbatingen tijdens evenementen vallen niet onder dit horecareglement en dienen geen exploitatievergunning te hebben.
Een exploitatievergunning is persoons- en pandgebonden. Dat betekent dat de vergunning niet kan overgedragen worden (bijvoorbeeld bij overname van de zaak door een nieuwe eigenaar) of naar een pand op een andere locatie kan meegenomen worden.
Procedure
Om een 5-jarige exploitatievergunning te bekomen richt de exploitant een schriftelijke aanvraag aan de gemeentelijke dienst Lokale Economie.
De aanvraag gebeurt via een aangetekend schrijven en aan de hand van het daartoe voorziene aanvraagformulier en dit minstens 45 dagen voor de voorziene openingsdatum.
Bij de aanvraag moet je volgende documenten invoegen:
- kopie identiteitskaart
- kopie uittreksel Kruispuntbank van Ondernemingen
- kopie statuten zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (indien van toepassing)
- kopie huurovereenkomst (indien van toepassing)
- moraliteitsattest niet ouder dan 3 maanden (indien van toepassing)
Bij het onvolledig indienen van de vereiste gegevens en/of de nodige documenten wordt de aanvraag als nietig beschouwd.
Tijdens de verdere procedureafhandeling, maar wel alvorens de vergunning afgeleverd wordt, moeten bijkomend volgende documenten voorgelegd worden:
- kopie van het onderschrijven van een verzekeringspolis objectieve aansprakelijkheid en brandverzekering (indien van toepassing);
- toelating afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV);
- een gedagtekend en ondertekend plan op relevante schaal van de tot de horecazaak dienende lokalen.
Elke horeca-uitbater dient voor het pand waarin de zaak gevestigd tevens over een positief brandveiligheidsverslag te beschikken. Dit verslag wordt afgeleverd door de brandweer.
Het brandveiligheidsonderzoek wordt aangevraagd door de kandidaat-exploitant/aanvrager bij de gemeentelijke dienst Wonen & Ondernemen dat aan de brandweerzone opdracht geeft om dit brandveiligheidsonderzoek uit te voeren.
Indien van toepassing:
Drankgelegenheden die in hun zaak een kansspel willen plaatsen (bingo of one ball) dienen hiervoor voorafgaand een vergunning klasse C aan te vragen bij de kansspelcommissie. Bij de aanvraag van de vergunning moet je als aanvrager een attest van de burgemeester toevoegen. De burgemeester verklaart via dit attest dat de drankgelegenheid voldoet aan alle wettelijke voorwaarden voor het uitbaten van een drankgelegenheid.
Na de goedkeuring van de exploitatievergunning voor horecazaken wordt ook een vergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken afgeleverd door het gemeentebestuur.
Procedureafhandeling bij nieuwe horecazaken of overgenomen horecazaken
- Nadat het volledige aanvraagdossier werd aanvaard worden afspraken gemaakt tussen de aanvrager en de betrokken diensten voor het uitvoeren van de nodige controles.
- Bij gunstig advies van alle betrokken diensten wordt een exploitatievergunning met een geldigheidstermijn van 5 jaar afgeleverd.
- Bij ongunstig advies wordt de exploitant door middel van een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van de gebreken.
- Indien de opvolgingscommissie beslist dat de gebreken tijdelijk aanvaardbaar zijn zal een tijdelijke exploitatievergunning onder voorwaarden afgeleverd worden, samen met een stappenplan om deze gebreken weg te werken. Indien aan de voorwaarden niet is voldaan binnen de vastgelegde termijn kan de inrichting gesloten worden of kunnen strafmaatregelen worden opgelegd zoals vastgelegd in het gemeentelijk reglement voor het afleveren van een horeca-vergunning.
- Indien de opvolgingscommissie beslist dat de gebreken van die aard zijn dat de uitbating van de horecazaak niet toegestaan kan worden, zal geen exploitatievergunning afgeleverd worden. Ook in dit geval wordt een stappenplan opgesteld. Pas wanneer aan alle voorwaarden van dit stappenplan voldaan is, wordt een exploitatievergunning afgeleverd en mag de horecazaak uitgebaat worden.
Procedureafhandeling bij bestaande horecazaken
De bestaande horecazaken zullen op eigen verzoek of op initiatief van het gemeentebestuur aan de nodige controles onderworpen worden.
Bij vaststelling van gebreken wordt de exploitant hiervan door middel van een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht.
De verdere afwikkeling zal gebeuren volgens dezelfde procedure zoals bij nieuwe horecazaken of overgenomen horecazaken.
Documenten, wet- en regelgeving
Dienst Ondernemen
Kaart
50.883163685692, 4.080610862805